Hvordan hjælper ventilation på indeklimaet?
I dette blogindlæg vil vi gennemgå det vigtigste, du skal vide, når det kommer til indeklima og ventilation.
Hvordan påvirker ventilation indeklimaet?
Indeklimaet og ventilation hænger tæt sammen. Ventilation påvirker direkte luftkvaliteten, temperaturen, fugtigheden og dermed også den generelle komfort i et rum.
Fugt:
Et eksempel på konsekvenserne af dårligt indeklima og ventilation er fugt. Dårlig ventilation kan føre til for høj eller for lav luftfugtighed. Øget luftfugtighed kan skabe et miljø, hvor skimmelsvamp og husstøvmider trives. Lav luftfugtighed kan dog føre til problemer med luftvejene og tørre øjne. Derfor er det vigtigt for både mennesker og bygninger, at der er balance i luftfugtigheden.
Risiko for sygdom:
Et dårligt indeklima kan øge risikoen for sygdom. Eksempelvis kan det øge risikoen for spredningen af influenza, forkølelse og andre vira. Godt indeklima og ventilation vil i stedet mindske antallet af bakterier og vira, som cirkulerer i luften.
Luftkvalitet:
God ventilation hjælper med at fjerne luftforurenende stoffer som kuldioxid, allergener og lugte fra et lokale. Samtidig bringer ventilation også ny og frisk luft ind og forbedrer luftcirkulationen. I lokaler med høj luftkvalitet bliver risikoen for hovedpine, træthed og allergiske reaktioner dermed mindsket.
Temperatur og energiforbrug:
Med god luftcirkulation bliver temperaturen i et lokale eller en bygning jævnt fordelt. Dette er især en fordel i større bygninger eller lokaler, som rummer meget aktivitet. Specielt om sommeren er god luftcirkulation vigtigt, da det reducerer ophobning af varme og hjælper med at forebygge, at luften indenfor føles ubehagelig og varm.
Hvad koster ventilation?
Prisen vil naturligvis altid afhænge af opgavens størrelse og natur. For en mindre bolig ligger prisen generelt omkring 15.000 kr. til 40.000 kr. I større bygninger vil prisen ligge mellem 30.000 kr. til 100.000 kr. Skal du blot have installeret ventilation i et enkelt rum eller eksempelvis i en kælder, så vil prisen naturligvis også være mindre.
Det anbefales at kontakte en professionel, hvis du ønsker en helt konkret pris. Hos Københavns El og Klima tager vi altid udgangspunkt i den specifikke opgave. Nogle af de parametre vi ser på, når vi skal fastlægge en pris, er størrelsen af boligen eller bygningen, om der skal der tilkobles varme- og klimaanlæg, om der skal tilføjes luftfiltrering og lignende.
Ønsker du et uforpligtende tilbud og en mere konkret pris, kan du kontakte Københavns El og Klima.
Er der krav omkring ventilation i bygninger?
Der er krav til indeklima og ventilation i bygninger. Dette er for at sikre et sundt og behageligt indemiljø. Disse krav er fastlagt af Bygningsreglementet – også kendt som BR18. Bygningsreglementet fastlægger kravene i byggeloven vedrørende indretning, renovering og opførelse af bygninger. BR18 er ansvarlig for aspekter som sikkerheden, risici for brand og sundheden i bygninger.
Der skal være tilstrækkelig luftudskiftning i erhvervslokaler såvel som i private hjem. Dette er både for at få frisk luft ind, men også for at få dårlig luft ud. Kravet gælder både for private hjem såvel som for erhvervsbygninger. For at sikre høj luftcirkulation og luftkvalitet er mekanisk ventilation ofte påkrævet i nyere bygninger.
Rum som badeværelser og køkkener, som har en høj mængde fugt, skal have mekanisk udsugning. Dette er for at forhindre dannelse af skimmelsvamp og fugtskader.
Der er krav om, at ventilationssystemer er energieffektive. Dette er for at reducere energiforbruget. I mange nye bygninger er det også påkrævet, at der er ventilation med varmegenvinding. Dette er for at genbruge varmen fra den luft, der bliver suget ud af bygningen.
Hos Københavns El & Klima hjælper vi dig med at sikre, at alle krav vedrørende indeklima og ventilation er opfyldt. Kontakt os for et uforpligtende tilbud eller rådgivning inden for indeklima og ventilation.